Dieta stosowana po resekcji żołądka jest opracowana w taki sposób, aby go skutecznie odciążała. Jest więc to dieta lekkostrawna, która w znaczącym stopniu bazuje na płynach. Powinno się z niej wykluczyć duże ilości tłuszczów, a także jedno- i dwucukrów. Jest to szczególnie ważne przy gorszym opróżnianiu kikuta żołądka oraz przy występowaniu zaburzenia trawienia i wchłaniania. Dzięki diecie szybciej wrócisz do zdrowia, a rady pooperacyjne zagoją się prawidłowo.
Etapy diety po resekcji żołądka
Dieta jest czteroetapowa. Każdy etap ma inną długość i charakteryzuje się występowaniem konkretnych pokarmów.
- ETAP I – trwa od 2 do 3 dni. W tym czasie spożywane są tylko płynne pokarmy. Można jednak uzupełnić dietę o kleik, który przygotowuje się z wykorzystaniem kaszy manny lub ryżu.
- ETAP II – trwa przez kolejne 11 dni. Dieta w tym czasie jest skoncentrowana na rozdrobnionych posiłkach. Zatem wszystkie pokarmy mielimy, miksujemy i przecieramy.
- ETAP III – obejmuje czas od 2 do 4 tygodni po zabiegu. Pacjent stosuje dietę lekkostrawną.
- ETAP IV – po upływie 4 tygodni (i prawidłowym odżywianiu przez wszystkie dni od operacji) możliwe jest zastąpienie diety lekkostrawnej dietą niskokaloryczną, która charakteryzuje się ograniczeniem spożycia tłuszczu i cukru.
Jaka dieta po resekcji żołądka. Co jeść, a czego unikać?
Po resekcji żołądka spożywaj posiłki o mniejszej objętości. Bardzo często kikut żołądka jest mniejszy, a więc jednorazowo organizm może przyjąć ograniczoną ilość pokarmu. Lepiej sprawdzają się posiłki charakteryzujące się gęstą konsystencją. Dzięki nim unikniesz wzdęć poposiłkowych, których towarzyszy szybkie przemieszczenie do jelita cienkiego. Liczba posiłków jest indywidualnie dostosowywana do pacjenta. Zazwyczaj jednak jest to 5-6 posiłków.
W diecie powinna pojawić się też ograniczona ilość płynów, które spożywamy jednorazowo. Lepiej sprawdza się zasada częściej, a w mniejszych ilościach. Pij małymi łykami i dostarczaj organizmowi płynów ok. 30-60 minut przed i po posiłku. Z diety wykluczamy tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. W zamian dodajemy do potraw tłuszcze pochodzenia roślinnego, czyli różnego rodzaju oleje i oliwę z oliwek. W przypadku tłuszczów zwierzęcych możliwe jest spożywanie masła oraz śmietanki, rezygnujemy z kolei ze słoniny, boczku i smalcu. Spożywane produkty białkowe, czyli wędliny, jaja, nabiał, mięso czy ryby to połowa zlecanej ilości tłuszczu. Drugą połowę dostarczamy organizmowi w postaci smarowideł na chlebie oraz dodając go na surowo do gotowych już dań. Może się zdarzyć, że występować będą biegunki tłuszczowe. Zaleca się wtedy uzupełnienie diety o kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe charakteryzujące się lepszym wchłanianiem i łatwiejszym trawieniem. Wraz z tłuszczami ograniczamy też cukry proste. Dzięki temu zmniejszamy hiperosmolarny charakter treści jelitowej. Twoja dieta powinna być więc wolna od cukrów prostych.
W diecie po resekcji żołądka znaczącą rolę odgrywa białko, które dostarczamy w ilości 1,5–2 g/kg mc. W tym przypadku jednak większość tego białka powinna być pochodzenia zwierzęcego. Białka nie może zabraknąć w żadnym z codziennie spożywanych posiłków. Warto jest zwiększyć spożycie mleka i produktów mlecznych, w tym jogurtów i serów twarogowych. Wyjątek stanowią osoby z nietolerancją laktozy. Ograniczaj jednak spożycie serów żółtych, topionych i dojrzewających, ponieważ mają dużą zawartość tłuszczu. W diecie powinny znaleźć się jaja, chude wędliny, jak gotowana szynka czy polędwica, chude mięso z kurczaka, królika, indyka i cielęciny, a także chude ryby takie, jak sandacz czy dorsz.
Bardzo dobrze sprawdzają się też lekkie zupy, które przygotowuj na lekkich bulionach warzywnych, unikaj tym samym wywarów mięsnych i nie dodawaj śmietany i zasmażki. Warzywa, ale też owoce powinny znaleźć się w diecie, jednak zawsze obieraj je ze skórki i gotuj. Powinny być rozdrobnione i przetarte. Przygotowując sok owocowy i warzywny, rozcieńczaj go z wodą, ponieważ są to produkty, zawierające dużą ilość błonnika. Inne dozwolone w diecie płyny to woda mineralna, słabe herbaty owocowe i zielona herbata.
W jadłospisie nie powinno być produktów ciężkostrawnych, które zalegają w żołądku i go nadmiernie obciążają. Wśród nich są m.in. wzdymające warzywa strączkowe, a więc soczewica, groch i fasola, grzyby i pieczarki, warzywa kapustne, jak kalafior i brukselka oraz cebula i czosnek. Jeżeli lubisz dobrze doprawione dania stosuj łagodne przyprawy, wśród których jest natka pietruszki, koper, wanilia, anyżek, kminek, cynamon i sok z cytryny. Mają one cenne właściwości, wspomagające trawienie. Skutecznie też przeciwdziałają wzdęciom. Unikaj z kolei pieprzu o ostrej papryki.
Pamiętaj, że produkty na diecie po resekcji żołądka mogą być gotowane w wodzie lub na parze, pieczone w folii, a także duszone. Nie smażymy, nie przygotowujemy na głębokim tłuszczu oraz nie opiekamy i podsmażamy.
Jak jeść posiłki po resekcji żołądka?
Jedną z ważniejszych zasad jest spożywanie posiłków w małych ilościach, co dotyczy każdego etapu diety. Jemy częściej, a mniej, najlepiej co 3-4 godziny, dzięki czemu dziennie spożywamy ok. 5 posiłków. Należy jeść wolno, przeżuwając dokładnie małe kęsy. Jeżeli połkniemy większy kawałek pokarmu, może to doprowadzić do wymiotów. Nigdy nie najadamy się do syta, unikając uczucia pełności. Płyny również są ważne w diecie, jednak możemy je spożywać na 30-60 minut przed i po każdym posiłku.