Czym jest endometrioza?
Endometrioza jest coraz częściej występującą chorobą narządów płciowych kobiety, na którą zgodnie z szacunkami cierpi ok. 2 mln Polek. Choroba ta inaczej zwana wędrującą śluzówką macicy związana jest z występowaniem komórek błony śluzowej macicy poza jej jamą głównie w obrębie narządów rozrodczych ale także w błonie śluzowej jelita grubego, otrzewnej czy pęcherza moczowego. W odpowiedzi na zmiany hormonalne, wynikające z cyklu miesiączkowego, dochodzi do wytworzenia się stanu zapalnego, czego konsekwencją mogą być obfite krwawienia miesiączkowe, ból przed i w trakcie menstruacji, tworzenie się zrostów i blizn jak również bezpłodność.
Endometrioza – leczenie
Leczenie endometriozy prowadzone jest za pomocą środków farmakologicznych, na drodze zabiegu operacyjnego jak również poprzez metody skojarzone. Farmakologia polega na podawaniu środków przeciwbólowych, przeciwzapalnych oraz preparatów hormonalnych, a te ostatnie mają za zadanie zmniejszyć stężenie estrogenów w organizmie a co za tym idzie pomóc w wygaszeniu ognisk endometriozy. Rodzaj i zakres operacyjnego leczenia endometriozy uzależniony od rozległości zmian, a także wieku pacjnetki i jej oczekiwań w zakresie planów rozrodczych. W większości przypadków operacyjne leczenie endometriozy przeprowadzane jest technikami małoinwazyjnymi czyli na drodze chirurgii laparoskopowej lub z wykorzystaniem robota, a ich celem jest usunięcie uwidocznienionych ognisk endometriozy w obrębie miednicy jak i jamy brzusznej i/lub przywrócenie płodności.
Endometrioza a dieta
Mając na uwadze zapalny charakter choroby jaką jest endometrioza, w jej leczeniu istotną rolę pełni styl życia kobiety, w tym ilość i jakość snu, aktywność fizyczna, stosowane używki a przede wszystkim codzienna dieta i nawyki żywieniowe. Rolą prawidłowo dobranej diety jest dostarczenie organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, a dodatkowo zwrócenie uwagi na występowanie odpowiedniej ilości substancji przeciwzapalnych takich jak kwasy omega-3, czy antyoksydanty, które poprawiają odporność organizmu i wspomagają leczenie stanu zapalnego. Dodatkowo, mając na uwadze lokalizację problemu, istotne jest prawidłowe spożycie błonnika pokarmowego oraz regularność posiłków. W związku z tym rekomenduję się aby w diecie zadbać o większą ilości owoców oraz warzyw (głównie żółtych i czerwonych, które zawierają witaminę A, C, E oraz beta karoten) przy jedoczasowym ograniczeniu spożycia mięsa. Z diety warto również wyłączyć smażone potrawy i tłuszcze trans, z uwagi na fakt, że nasilają one działanie prozapalnych prostaglandyn. Zaleca się natomiast urozmaicenie diety o kwasy tłuszczowe głównie omega-3 i omega-6, które w dużych ilościach można znaleźć przede wszystkim w rybach. Niektóre badania dowodzą, że spożywanie glutenu może przyczniać się do wzmożenia dolegliwości jelitowych występujących w przebiegu endometriozy w związku z tym warto rozważyć eliminację ze swojej diety pszenicy, szczególnie w przypadku kobiet u których zabieg ten spowodował mniejsze nasilenie się dolegliwości bólowych.